EMDR (movement desensitization and reprocessing) is een therapie voor mensen die last blijven houden van een schokkende ervaring. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan lange tijd gepest te zijn, in de oorlog hebben moeten vechten, een ongeluk hebben gehad of een verkrachting. Het is een techniek waarbij herinneringen uit het langere termijn geheugen opgehaald worden. Deze herinnering wordt overgezet naar het korte termijn geheugen. Vervolgens beweegt de therapeut heel snel met zijn/haar vingers waardoor het korte termijn geheugen veel moet verwerken. Daardoor word de herinnering door de patiënt als vager ervaren. Om deze reden wordt het ook als minder heftig gezien. Klik hier als u meer informatie wilt over de werking van deze therapie.

Het voordeel van EMDR

Het grootste voordeel van EMDR is dat je er snel vanaf bent en dat het enorm effectief is. Meestal duurt een therapie 2 tot 5 sessies en daarna hebben de meeste mensen merkbaar minder last van hun klachten.

emdr hersenen

Voor wie EMDR geschikt is

Naast dat EMDR geschikt is voor mensen met een traumatische ervaring word het ook gebruikt voor verschillende andere dingen. Zo word het bijvoorbeeld ook gebruikt voor mensen met een bepaalde angst. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een fobie voor tandartsen, bepaalde diersoorten ens. Echter werkt dit wel alleen voor fobieën die door een bepaalde gebeurtenis is ontstaan. Zo is een fobie voor een bepaald dier alleen te behandelen als de patiënt bijvoorbeeld ooit door dit dier is aangevallen.

Helpt emdr voor jou?

In principe werkt emdr voor iedereen die ooit een gebeurtenis meegemaakt heeft en deze niet zelfstandig kan verwerken. Echter is er helaas geen 100% garantie dat de therapie werkt. mocht je twijfelen of de therapie werkt kun je het beste contact opnemen met een therapeut. Klik hier om in contact te komen met een therapeut bij jou in de buurt.