EMDR heeft heel veel mensen geholpen met het verwerken van trauma’s. Natuurlijk zitten hier ook een paar (negatieve) bijwerkingen achter. Vooral tot 3 dagen na een behandeling word in sommige gevallen hele heftige bijwerkingen ervaren. Over het algemeen deze periode maximaal 5 dagen. Op deze pagina zijn de meest voorkomende bijwerkingen van EMDR beschreven.

Hoofdpijn

1. Emotioneel de weg kwijt zijn

De situatie waarvoor hij/zij behandeld wordt word in het hoofd van de cliënt herbeleefd. Het positieve hieraan is dan wel weer dat hoe heftiger deze paar dagen ervaren worden des te beter doet de therapie zijn werk.

2. Vermoeidheid

Vaak voelt de cliënt zich na een behandeling vermoeid en heeft nergens zin in.

Overige bijwerkingen

Naast bovenstaande twee hebben patiënten last van andere bijwerkingen. Een ander veelvoorkomend euvel is bijvoorbeeld hoofdpijn. Dit komt doordat het brein na een behandeling veel te verwerken heeft. Andere veelvoorkomende neveneffecten zijn bijvoorbeeld slapeloosheid en trillingen. Om deze reden word ook geadviseerd de eerste paar dagen wat rustiger aan te doen. Vraag zo nodig een paar dagen vrij van werk of school

Wat te doen tegen deze problemen?

Hier is helaas niet heel erg veel aan te doen. Naast een paar dagen rustig aan doen is er niet veel aan te doen. Het is een korte periode waar de patiënt doorheen moet. Voor de meeste patiënten werkt het indenken dat dit slechts een paar dagen duurt als hele grote troost. Mocht je echt heel veel last hebben tijdens deze periode of duurt het langer dan hierboven genoemd is het verstandig contact op te nemen met uw therapeut

Waarom ontstaat deze periode?

EMDR zorgt ervoor dat herrieneringen uit het lange termijn geheugen gehaald worden. Deze worden met behulp van de juiste techniek overgezet naar het korte termijn geheugen. Om deze reden heb je een paar dagen lang de herinnering heel erg aanwezig in je hoofd.