EMDR is een relatief nieuwe behandelmethode. Het is ontdekt door Francine Shapiro. In 1987 kwam ze er achter tijdens en wandeling dat het snel bewegen van haar ogen door het kijken naar bomen de stres van haar gedachten leek te verminderen. Ze besloot de oorzaak hiervan te onderzoeken. In 1989 deed ze het eerste onderzoek of het effect heeft op PTSS. De conclusie van deze studie in combinatie met een paar latere studies wees uit dat het effect had met gemiddeld 16 sessies. Er werd een segnificant resultaat geconstateerd voor ongeveer 60% van de proefpersonen.

De start als behandelmethode

Shapiro besloot verder te werken aan de aanpak van haar behandelmethode. In 1991 veranderde ze de naam naar “Eye Movement Desensitization and Reprocessing” (EMDR). In plaats van de bomen waarmee ze deze behandelmethode ontdekte liet ze de therapeuten gebruik maken van vingers of koptelefoon met een piepgeluid wisselend van links naar rechts. Bij volwassen patienten wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de vingers en bij kinderen over het algemeen een koptelefoon.

Ontstaan EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing bleek heel effectief als behandelmethode en er bleek heel snel resultaten behaald te worden bij heel veel patienten. Deze pati├źnten hadden vaak ernstige klachten door hun PTSS. Daarom voelde het voor Shapiro als een ethische verplichting om andere therapeuten te leren over de werking van deze behandelmethode. Er werd een beroepsvereniging over EMDR opgericht door Shapiro en in 1995 werd er een EMDR instituut opgericht. Sinds 1994 word het in Nederland voor volwassenen gebruikt en sinds 2000 voor kinderen. Inmiddels is EMDR een veelgebruikte behandelmethode in Nederland. Voor veel therapeuten is het niet meer weg te denken.

Niet alleen voor PTSS

Tegenwoordig word EMDR niet alleen toegepast voor PTSS. Naast PTSS word het ook gebruikt voor Angsten en fobie├źn als bijvoorbeeld: water, tandarts of spinnen. Ook word EMDR tegenwoordig gebruikt voor: traumatische ervaringen, gebeurtenissen of gevoelens als gevolg van een medische ingreep. Wilt u meer voorbeelden waarvoor EMDR gebruikt wordt? Kijk dan hier.