Dit is afhankelijk van verschillende factoren. De meeste behandelingen duren 2 tot 5 sessies maar dit kan per persoon verschillen. Ook scheelt het heel veel of het om een eenmalige heftige gebeurtenis gaat als bijvoorbeeld een auto ongeluk of bijvoorbeeld een langere pest periode. In dat laatste geval moet je er van uitgaan dat de behandeling wat langer duurt. Daarnaast zijn er nog een paar andere factoren. Bijvoorbeeld de impact van het trauma en de resultaten die je van EMDR verwacht.
Mocht je EMDR bijvoorbeeld alleen gebruiken als klein extra steuntje voor het verwerken van uw klacht duurt een behandeling niet lang.

De sessies duren over het algemeen niet langer dan 30 tot 45 minuten. Echter zijn er hierop wel uitzonderingen. Een EMDR Sessie kan zelfs variëren tussen 5 minuten en anderhalf uur. Over het algemeen zijn de behandelingen niet langer dan nodig en zo kort mogelijk. Dit word gedaan om te zorgen dat het niet te belastend wordt voor de patiënt. Voor een goede inschatting van uw klacht kunt u het beste contact opnemen met één van de erkende therapeuten.

Waarom werkt het zo snel

Hoewel het een relatief nieuwe behandelmethode is, is het een veel geteste en geoptimaliseerde methode. Om deze reden is het zo efficiënt mogelijk toe te passen op patiënten. Om dat het zo effectief is, is het mogelijk om binnen enkele sessies heel erg veel resultaat te krijgen.

Kan een behandeling ook korter?

Als u wilt kiezen om een behandeling korter te laten duren dan wat het advies is dit mogelijk. Meestal word er gezegd tegen de patiënten om een beetje aan te kijken wanneer het te verwachten resultaat bereikt is. Over het algemeen zijn de meeste patiënten verbaast hoe snel ze merkbaar resultaat hebben. Ondanks dit is het toch verstandig om het advies van uw therapeut te volgen over de duur van je behandeling.