Als je last hebt van iets wat je ooit meegemaakt hebt heb je last van ptss. Veel mensen denken dat het een ziekte op zichzelf is maar dat is niet zo. Het is een verzamelnaam voor alle klachten die kunnen ontstaan door een traumatische ervaring.

Wanneer treed dit op?

Het is niet ongebruikelijk dat een persoon een traumatische ervaring oploopt. Ongeveer 81% van de Nederlanders loopt dit namelijk ooit op in zijn/haar mensenleven. In veel gevallen kunnen ze dit uit zichzelf verwerken. Als een bepaald persoon hier niet tot instaat is spreken we van een posttraumatisch stress stoornis. Wanneer en of ptss optreed hangt af van de situatie en vaak ook om wat voor persoon het gaat. Het kan gelijk na het voorval optreden, een maand erna maar bijvoorbeeld ook 30 jaar later. In veel gevallen zijn deze personen niet in staat om dit trauma zelf te verwerken.

ptss

Wat te doen tegen PTSS?

Iedereen die last heeft van deze aandoening probeert dit op zijn eigen manier te verwerken. Veel mensen proberen met familie en vrienden over hun trauma te praten. In heel veel gevallen is dit niet genoeg. Tegenwoordig word voor de behandeling van dit probleem steeds vaker EMDR gebruikt. Voor het verwerken van een trauma is dit dan ook de meest voor de hand liggende optie. Ook kunnen medicijnen in sommige gevallen uitkomst bieden. Soms lukt het niet om een PTSS aandoening te verwerken. In deze gevallen kan een buddyhond uitkomst bieden.

Wat kan EMDR betekenen voor mensen met Posttraumatische stress stoornis

EMDR word voornamelijk gebruikt voor PTSS. Het is dan ook een heel gebruikelijke behandelmethode hiervoor. Het is heel effectief omdat het het snel werkt en met weinig sessies veel resultaten bereikt kunnen worden. Op dit moment is dit de behandelmethode die de klachten het beste oplost en is daarom ook de eerste keuze als behandelmethode.