EMDR is een behandelmethode voor mensen die last hebben van PTSS of dergelijke psychische klachten. Het is een heel erg omstreden methode waar veel kritiek op is. Ondanks dat is het een wetenschappelijk bewezen behandeling voor het verwerken van traumatische ervaringen. De meeste patiënten zijn heel erg enthousiast over de resultaten die ze met behulp van deze behandeling gekregen hebben. EMDR zorgt er niet voor dat de patient de bepaalde herinnering vergeet. Het zorgt er vooral voor dat hij/zij geen heftige flashbacks meer krijgt.

resultaten

De eerste 2 á 3 dagen worden meestal als meestal heel heftig beschreven. In sommige gevallen wordt dit zelfs hetzelfde ervaren als het moment waardoor de trauma veroorzaakt is zelf. Het is dan ook goed mogelijk dat de patient deze paar dagen emotioneel helemaal van de kaart is. In sommige gevallen krijgt de patiënt zelfs psychische klachten. Aan de patiënt word door de meeste therapeuten gevraagd tijdens deze periode een dagboek bij te houden met de gedachten die door zijn/haar hoofd gaan. Als deze paar dagen voorbij zijn voelen de patiënten zich over het algemeen opgelucht.

Resultaten bij kinderen

Naast volwassenen word EMDR ook toegepast bij kinderen. Het is nog niet bewezen is dat het werkt bij kinderen. Ondanks dit lijkt het bij kinderen veel sneller en beter te werken. EMDR kan op alle kinderen vanaf 2 jaar toegepast worden die last hebben van een psychisch trauma. Inmiddels is EMDR zelfs ook bij kinderen de eerste keuze voor behandeling van de gevolgen van een psychotrauma.

Wanneer merk je resultaten van de therapie?

Zoals hierboven vermeld komen de eerste 2/3 dagen alle gevoelens naar boven. De meeste patiënten voelen gelijk na deze periode een bepaalde rust en gezonde vermoeidheid in hun hoofd. Ook zijn er verhalen van patiënten dat het een week of zelfs langer duurt voordat dit gevoel ervaren word. In ieder geval word door vrijwel iedereen deze periode vrij snel berijkt.