PTSS is een psychotrauma die niet zonder hulp over gaat. Een psychotrauma is een aandoening die men kan krijgen bij het meemaken van een stressgevende situatie als: oorlog, geweldadige aanval, getuige van extreem geweld, verkrachting, kindermishandeling of een verkeersongeval. Er zijn veel mensen die een schokkende ervaring meemaken in hun leven. De meeste mensen zijn in staat een dergelijke gebeurtenis zelf te verwerken maar ongeveer 10% van deze mensen ontwikkeld een posttraumatische stressstoornis. De kans dat je een posttraumatsiche stressstoornis ontwikkeld is afhankelijk van de ernst van de ervaring.

PTSS

Symptomen van PTSS

Een slachtoffer van PTSS heeft voornamelijk last van flashbacks en nachtmerries over de bepaalde situatie die hij/zij ooit heeft meegemaakt. Hiernaast zijn er meerdere symptomen, andere veel voorkomende symptomen zijn:

  • Er alles aan doen om een vergelijkbare situatie te vermijden
  • Prikkelbaarheid
  • Flashbacks
  • Negatieve gedachten
  • Depressieve buien
  • Schuldgevoel
  • Slaapgebrek
  • (Verslaaft raken aan drugs, alcohol of medicijnen)

Hoe lang blijf u last hebben van een PTSS?

Hoe lang u last blijft hebben van een posttraumatische stressstoornis is per persoon afhankelijk. Ook is de ernst van de ervaren situatie een belangrijke factor voor de duur van PTSS. In de regel gaat PTSS niet uit zichzelf weg. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat ergens tussen de 15% en de 25% van de soldaten die in de 2e wereld oorlog een posttraumatische stressstoornis hebben ontwikkeld hier na 50 jaar nog steeds last van hadden. Als u langer dan 6 maanden last blijft hebben van een traumatische ervaring en u herkend zich in bovenstaande symptomen is het aan te raden contact op te nemen met een therapeut die EMDR beoefend.

Waarom EMDR als behandelmethode?

EMDR is in de meeste gevallen de eerste keus als behandelmethode voor PTSS. Het is de enige behandeling die daadwerkelijk gericht is op het genezen van een posttraumatische stress stoornis. Daarnaast is het een hele snelle en effectieve methode.